Kod produktu: 120123
Marka: Cock Brand
Filtruj według
Kategorie
Kategorie
Dostępność
Dostępność
Cena
Cena
1,00 zł - 110,00 zł
Marka
Marka
Brak dostawców
Kod produktu: 120123
Marka: Cock Brand
Kod produktu: 102981
Marka: Royal Dancer
Kod produktu: 103453
Marka: Vinaseed
Kod produktu: 314171
Marka: GOLDEN LOTUS
Kod produktu: 512523
Marka: Vinut
Kod produktu: 631664
Marka: Asia-Foods
Kod produktu: 102128
Marka: LAILA
Kod produktu: 512533
Marka: Vinut
Jest 16 produktów.
Kod produktu: 348091
Marka: Cock Brand
Kod produktu: 348021
Marka: Cock Brand
Kod produktu: 250204
Marka: CJ
Kod produktu: 220127
Marka: AJINORIKI
Kod produktu: 219013
Marka: HIEP LONG
Kod produktu: 250156
Marka: Shimaya
Kod produktu: 228613
Marka: Ong Cha Va
Kod produktu: 221854
Marka: Asia-Foods
Kod produktu: 221254
Marka: SEMPIO
Kod produktu: 347043
Marka: Cock Brand
Kod produktu: 375036
Marka: CAP
Kod produktu: 670341
Marka: Cock Brand
Od zarania ludzkiej cywilizacji przyprawy były wysoko cenione i uprawiane w celu konserwacji żywności, aromatyzowania, leczenia, a nawet odpędzania ?złych duchów?. Handel przyprawami na kontynentach istniał od tysięcy lat, niektóre były używane jako waluta w takim czy innym czasie, a nawet wywołały wojny i ekspedycje, a także jeden z głównych powodów kolonizacji.
Oto niektóre z najpopularniejszych azjatyckich przypraw z ich historycznym zastosowaniem i pochodzeniem.
Kurkuma
Głęboko żółte kłącze pochodzące z Indii; gotowane, suszone i mielone na proszek, który nadaje curry pikantny kolor i pieprzny smak. Oprócz gotowania, kurkuma odgrywała kluczową rolę w religijnych rytuałach hinduskich od około 4000 lat temu. Dotarła do Chin w 700 rne najprawdopodobniej przez Jedwabny Szlak i pozostaje niezbędną przyprawą tradycyjnej medycyny chińskiej; a ostatnio chai latte z kurkumą stało się również popularnym przysmakiem w kawiarniach w Hongkongu.
Imbir
Imbir to także kłącze, po raz pierwszy odkryte w południowych częściach starożytnych Chin około 500 rpne ? podobno wtedy, gdy Konfucjusz doprawiał nim swoje jedzenie w nadziei na długie życie. Następnie rozprzestrzenił się na Indie i Azję Południowo-Wschodnią; sprowadzony do starożytnego Rzymu za pośrednictwem arabskich kupców, a po upadku Cesarstwa Rzymskiego ponownie sprowadzony do Europy przez Marco Polo. Do V wieku naszej ery imbir był szeroko stosowany w kuchni i hodowany w doniczkach do morskich podróży, aby zachować żywność, a także zapobiegać szkorbutowi. Jest to również niezbędny składnik wielu kuchni azjatyckich.
Kardamon
Pochodzący z południowych Indii kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie, sięgającą co najmniej 4000 lat wstecz, a jej zastosowania zostały odnotowane przez starożytnych Egipcjan, choć głównie do celów leczniczych i rytualnych. W Azji kardamon jest kolejnym głównym składnikiem curry o wyjątkowym miętowym smaku i jest również często używany do robienia tradycyjnej herbaty. Zwykle jest to drogie, ponieważ strąki są zbierane ręcznie.
Ziarnko pieprzu
Ognistą przyprawą, która naprawdę pochodzi z Azji, nie jest chili, ale czarny pieprz ? używany w kuchni indyjskiej od co najmniej 2000 r. p.n.e., a także powszechnie uprawiany w Azji Południowo-Wschodniej. Oryginalne jagody są w rzeczywistości zielone, gotowane i suszone, aż skurczą się do postaci pomarszczonych nasion z czarną skórką; tak nazwane ziarnami pieprzu. Ulubiony ze względu na swój wykwintny zapach i pikantny smak, jest używany w smażonych daniach azjatyckich z mięsem, a także curry.
Anyż gwiazdkowaty
Nie mylić z anyżem, który jest ziołem kwiatowym ze wschodniego basenu Morza Śródziemnego o podobnym zapachu i słodkim smaku lukrecji; Anyż gwiaździsty pochodzi z północno-wschodniego Wietnamu i południowo-zachodnich Chin, zwykle ceniony za swoje kulinarne zastosowania w Azji, w tym ryż Biryani, Masala Chai, chiński proszek z pięcioma przyprawami i wietnamskie Pho. Jego historia sięga 100 roku p.n.e.; zebrane z nasion strąka w kształcie gwiazdy wiecznie zielonego drzewa zwanego Illicium Verum, które rośnie przez co najmniej 15 lat. Jest również stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej - maczany w gorącej wodzie do robienia herbaty w leczeniu infekcji dróg oddechowych, nudności, zaparć i problemów trawiennych.
Chilli
Papryki chili są częścią diety człowieka od około 7500 p.n.e. Chociaż najstarsza uprawiana roślina pochodzi z Ameryki Południowej, od czasu jej wprowadzenia do Azji przez portugalskich kupców w XV wieku, chili stało się niemal wszechobecnym składnikiem od Chin po Azję Południowo-Wschodnią; uprawiane i spożywane w niezliczonej ilości pikantnych, pysznych kuchni. W rzeczywistości Chiny były największym na świecie producentem świeżego zielonego chili w 2016 roku; podczas gdy Indie prowadziły produkcję suszonych papryczek chili ? 36% światowej produkcji.
Goździk
Ceniony za bogaty aromatyczny smak, goździki były kolejną przyprawą wywołującą wojny w czasach kolonialnych, tym między Holendrami a mieszkańcami Wysp Moluckich na wschód od Indonezji; znane również jako ?Wyspy Przypraw?. Jednak, podobnie jak wiele azjatyckich przypraw, goździki dotarły do ??Chin już w III wieku p.n.e. poprzez handel morski. Dworzanie z dynastii Han byli znani z tego, że odświeżali nim oddech przed spotkaniem z cesarzem; choć gdzie indziej, jest używany głównie do marynowania mięs, aromatyzowania curry, konserwowania owoców i podawany w gorących napojach z cytryną i cukrem. Goździk jest również jedną z przypraw w chińskim proszku pięciu przypraw.
Gałka muszkatołowa
Podobnie jak goździki, gałka muszkatołowa to suszone nasiona owoców z wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Wysp Moluckich; uwielbiany za ciepły i łagodnie słodki smak. Sam owoc przypomina morelę, jasnożółty z czerwono-zielonymi znaczeniami. Gdy dojrzewa, zewnętrzne miąższ pęka, ukazując nasienie; który jest następnie suszony do 2 miesięcy, zanim jego skorupa zostanie usunięta do gałki muszkatołowej w kształcie jajka. Jest używany w indyjskiej kuchni Mughlai do dań pikantnych, a także jako mieszanka przypraw curry garam masala i japońskie.